Franz Kafka    

Franz Kafka është shkrimtar austriak, mbahet njëri nga shkrimtarët më të mëdhenj të shekullit të 20-të, por ka qenë edhe njëri nga njerëzit më të pandjeshëm të shekullit,  njëri nga më të patjetërsuarit e më të çuditshmit e shekullit.


Kafka  erdhi në letërsi pa më të voglin pretendim, përkundrazi, erdhi me mosbesim.                            
Fakt i çuditshëm është, sepse me gojën e tij Franz Kafka ka pranuar: “Çastet më të bukura të jetës sime i kam kaluar në tryezën e shkrimit”.       
Krijimtaria letrare e Kafkës u zhvillua në mbështetje të rrymës letrare moderniste të ekspresionizmit, që zhillohej në vendet gjermanisht folëse në fillim të shekullit 20-të, por shkrimtari me ta nuk u bashkua.


Parapëlqeu heshtjen. 
Ekspresionistët parapëlqenin tregimin për atë që mendonin dhe imagjinonin ata vetë dhe jo për atë që ishte në fakt. Edhe Kafka këtë rrugë ndoqi. Kafka e ndjente shkatërrimin e botës, e shqetësonte fati i njerëzve në katastrofat e pritshme, e tmerronte vetëdija e tragjizmit të llahtarshëm të njerëzimit. 
Për përçuarjen e shqetësimit iu drejtua absurdit, që preferohej nga modernistët, por në të vërtetë Kafka si artist mendimtar është më i thellë. Preferoi tregimin e qetë, frazën e shtruar, përshkrime jo të bujshme.


Stili i tij është “Kafkian “, stili i absurdit.        
Lindi në një familje hebrenjsh të varfër, por i ati shquhej për vullnet dhe u tregua tregtar i zoti.                         

Parapëlqente jetë të mbyllur mes librave. Presioni i të atit qe i vazhdueshëm dhe i vrazhdë, donte që i biri të merrte në duar frenat e ekonomisë.
Franzi vuante shumë nga privimi i lirisë dhe dhunimi i dëshirave, hija prej shtypësi e të atit la gjurmë e vragë të thellë për gjithë jetën. Për të gjitha këto ai do ti kumtonte botës në të famshin traktat “Letër babait”, që është dokument me forcë përgjithësuese të jashtëzakonshme.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *